Miten luottotiedot tarkistetaan

Miten luottotiedot tarkistetaan

Olet varmasti kuullut puhuttavan luottotietojen tarkistuksesta esimerkiksi vuokrasopimuksen solmimisen tai lainahakemusten yhteydessä. Mitä luottotiedoilla oikein tarkoitetaan ja kuka luottotietoja ylläpitää? Entäpä mitä seurauksia on sillä, että laskusi tai lainojesi lyhennykset ovat jääneet maksamatta? Avaamme seuraavassa pääkohtia luottotiedoista ja niiden tarkistamisesta. Jos mietit kulutusluoton tai lainan hakemista, tutustu aiheeseen huolella ennen lainahakemuksen täyttämistä.

Kuka ylläpitää luottotietoja?

Suomessa luottotietoja ylläpitävät niihin erikoistuneet yritykset, esimerkiksi Bisnode Finland ja Suomen Asiakastieto Oy. Sinulla on oikeus tarkistaa itseäsi koskevat tiedot luottorekisteristä ilmaiseksi kerran vuodessa, ja ne tarjoavat myös maksullisia, yritysten ja yksityishenkilöiden luottotietoja koskevia palveluja. Luottotietorekisteri on helppo tapa esimerkiksi vuokranantajille vakuuttua tulevan vuokralaisen maksukyvystä. Luottotietosi tarkistetaan monesti automaattisesti myös erilaisten luottojen tai lainojen hakemisen yhteydessä.

Mitä merkintöjä luottotietoihin kirjataan

Tärkein luottotietoihin kirjattava merkintä koskee maksuhäiriöitä. Se kertoo luottokelpoisuutesi ja takaisinmaksukykysi heikentymisestä ja on seurausta maksujen, velkojen tai laskujen laiminlyönnistä. Maksuhäiriö ei synny heti myöhässä maksetusta maksusta, vaan se muodostuu luottotietoihin seuraavasti: joko viranomainen tai kulutusluottoja myöntävä yritys toteaa maksun laiminlyödyksi. Tämä edellyttää tietyn virallisen menettelytavan täyttymistä, eli maksun on oltava myöhässä vähintään 60 päivää ja siitä tulee olla lähetetty muistutus vähintään 21 päivää ennen maksuhäiriön rekisteröintiä. Lisäksi maksukehotuksessa tulee olla maininta luottotietomerkinnän syntymisestä, jos maksu laiminlyödään edelleen.

Maksuhäiriö ei siis synny yhtäkkiä eikä yllättäen, vaan se edellyttää pidemmän ajanjakson kulumista ja useita muistutuksia maksun hoitamiseksi ennen maksuhäiriömerkinnän muodostumista. Kun maksuhäiriömerkintä on syntynyt, sen poistumista on odotettava 2–3 vuoden ajan. Jos näiden vuosien aikana syntyy uusi maksuhäiriötilanne, ajanjakson laskenta alkaa uudelleen alusta. Raha-asiat kannattaa siis hoitaa huolellisesti ja ajallaan. Tilapäisen maksukyvyttömyyden sattuessa on aina hyvä idea ottaa yhteyttä suoraan myyjään tai luotonantajaan ja neuvotella pidemmästä maksuajasta, mikä voi estää maksuhäiriömerkinnän syntymisen ja luoda luottamuksellisen suhteen palveluntarjoajan ja asiakkaan välille.

Milloin luottotiedot tarkistetaan?

Kulutusluotto edellyttää luottotietojen tarkistamista. Kun lainanmyöntäjä tarkistaa luottotietosi, se haluaa samalla varmistua takaisinmaksukyvystäsi eli mahdollisuuksistasi hoitaa lainan tai luoton maksaminen takaisin ajallaan. Olet saattanut miettiä maksusuunnitelmaa jo itsekin, ja jos raha-asiasi ovat kunnossa, syytä huoleen tuskin on.

Jos kuitenkin tiedät luottojen tai laskujen maksamisen aiheuttaneen sinulle ongelmia aiemmin, kannattaa mitoittaa takaisinmaksukykyä ja lainasummaa realistisesti. Maksuhäiriömerkintä voi nimittäin vaikuttaa elämääsi monella tavoin tulevina vuosina. Monet vuokranantajat tarkistavat luottotiedot rutiininomaisesti uusia vuokralaisia valitessaan. Hyvin hoidetut raha-asiat ovat aina houkuttelevampaa kuin maksuhäiriömerkintä, oli kyseessä sitten muutaman kymmenen euron unohdettu lasku tai usean tuhannen euron velka. Maksuhäiriömerkinnän syntyminen voi johtaa myös jo tällä hetkellä käytössä olevien luottokorttien katkaisemiseen. Myös osamaksulla maksaminen vaikeutuu tai tulee mahdottomaksi.

Ota vastuu omista raha-asioistasi

Jotta voisit varmistaa moitteettomat luottotiedot, sinun kannattaa pitää tulosi ja menosi hallinnassa. Kulutusluotto on hyvä tapa paikata tilapäisiä vajeita kassassa ja lompakossa. Voit tarjota sillä hienoja tai tarpeellisia elämyksiä, asioita tai esineistä itsellesi tai läheisillesi. Jos tiedät, että takaisinmaksukykysi on kunnossa, riskiä negatiivisille luottotiedoille tuskin syntyy, vaikka ottaisit luottoa. Lainaa kannattaakin aina ottaa sen verran kuin arvioit pystyväsi maksamaan takaisin tietyssä aikataulussa. Jos huomaat, että takaisinmaksukyvyssäsi on muutoksia, sinun kannattaa heti ottaa yhteyttä lainanmyöntäjään. Näin luot parhaat edellytykset luottotietojesi pysymiselle puhtaina myös tulevaisuudessa.

Jos epäröit luottotietojesi suhteen, voit tarkistaa ne helposti luottotietoja ylläpitäviltä yrityksiltä ja varmistua, että ne ovat kunnossa. Maksuhäiriön synnyttyä sinun kannattaa keskittyä raha-asioiden hallintaan ja positiiviseen kehitykseen tulevaisuudessa. Usein tähän prosessiin liittyy kulutustottumuksien ja rahankäytön muutoksia, jotta saisit luottotietosi puhtaiksi jatkossa. Jos huomaat raha-asioissasi puutteita, ota rohkeasti yhteyttä alan asiantuntijoihin. Asioihin kannattaa puuttua ajoissa ja luottotiedot on hyvä laittaa kuntoon niin pian kuin mahdollista!

Leave a Reply

Your email address will not be published.